Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Tentoonstellingen


The Great Liao

Drents Museum Assen

23 april 2017 t/m 29 oktober 2017

Hoe een klein nomadenvolk uitgroeide tot een supermacht in Azië. De grote archeologische tentoonstelling The Great Liao – Nomadendynastie uit Binnen-Mongolië (907-1125) vertelt het bijzondere verhaal van de machtige Liao-dynastie in de 10de en 11de eeuw.


Romanovs & Revolutie 1917


Hermitage Amsterdam

4 februari – 17 september 2017

Honderd jaar na het uitbreken van de Russische Revolutie opent de Hermitage Amsterdam in februari 2017 de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie. Het einde van een monarchie. Met meer dan 250 objecten, afkomstig uit de Hermitage St.-Petersburg, het Russisch Staatsarchief in Moskou en het Artillerie Museum in St.-Petersburg, heeft deze tentoonstelling exclusiviteit voor West-Europa. Films, foto’s, schilderijen, toegepaste kunst en historische documenten vertellen het indrukwekkende en aangrijpende verhaal van het mondaine St.-Petersburg en de bloeiende kunst aan het begin van de twintigste eeuw, het tsarenpaar Nicolaas II en Alexandra en de explosieve politieke en sociale omstandigheden tijdens hun regering.

Het publiek ervaart in woord en beeld hoe de keuzes en beslissingen van de tsaar de revolutie en het einde van 300 jaar Romanovs in Rusland onafwendbaar maakten. Heel nabij komen de laatste levensjaren van het tsarengezin, tot aan hun moord. 1917: hét kantelpunt in de Russische geschiedenis. De laatste tsaar en de revolutie, een eeuw later exclusief in Amsterdam. Van 4 februari t/m 17 september 2017.

Objecten

Tot de topstukken van de tentoonstelling behoren kledingstukken en portretten van het tsarenpaar, speelgoed en tekeningen van hun kinderen, de acte van abdicatie van Nicolaas, kunstwerken uit Ruslands ‘zilveren eeuw’, diverse Fabergé-objecten.


Pierre Gilliard. De laatste dagen van de Romanovs


Fotomuseum Den Haag

Nu t/m 11 juni 2017

Honderd jaar na de Russische Revolutie toont het Fotomuseum een unieke serie persoonlijke foto’s van de Romanovs, gemaakt door de Zwitserse schrijver en academicus Pierre Gilliard (1879-1962).


Genghis Khan – wereldveroveraar te paard


Nationaal Militair Museum

Te zien t/m 27 augustus 2017

Genghis Khan voerde ontelbare veldtochten. Raasde met een leger van zo’n 100.000 krijgers te paard van Mongolië   tot aan de Donau. En stichtte het grootste imperium in de wereldgeschiedenis. Nu verovert hij Nederland.
Met ‘Genghis Khan, wereldveroveraar te paard’.


Peredvizhniki – Russisch Realisme rond Repin 1870-1900

Ilia_Efimovich_Repin_(1844-1930)_-_Volga_Boatmen_(1870-1873)
Drents Museum, 26 september 2016 tot 2 april 2017


Anna Paulowna

klein-1-staatsieportret-van-anna-paulowna-f-j-kinsoen-1824-collectie-koninklijke-verzamelingen-den-haag
t/m 5 februari 2017

Tweehonderd jaar geleden komt Anna Paulowna, de zuster van de Russische tsaar, naar Nederland. (Anna is een Romanov, een geslacht dat 300 jaar over Rusland regeerde én ze is een kleindochter van Catharina de Grote.) Ze trouwt op 21-jarige leeftijd met Willem, Prins van Oranje, die koning Willem II zal worden. Anna is een classy dame, houdt van keizerlijke glitter en glans en ze kleurt het wat saaie Nederlandse hof. Kisten vol met kostbaarheden neemt ze mee: stoffen, juwelen, meubelen, snuisterijen en zelfs een complete kerkuitrusting! Ook laat ze koks, zangers en priesters uit Rusland overkomen.

Anna Paulowna is niet alleen een opmerkelijke koningin, maar ook een sleutelfiguur in de lange relatie tussen Nederland en Rusland. Daarnaast maakt zij een belangrijke verandering mee: de Koning verandert van politiek ‘machthebber’ tot een voornamelijk symbolisch en publiek instituut. Zo krijgt zij aan het einde van haar leven te maken met ‘nieuwigheden’ als pers en ministeriële verantwoordelijkheid, iets waar ze als ‘tsarendochter’ maar moeilijk aan kan wennen.

De tentoonstelling is woensdag 5 oktober geopend door
Hare Majesteit Koningin Máxima


4fcb210186