Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Sint Petersburg


René Moorman, onze partner in reizen en deskundige in de Russische wereld zal ons begeleiden in deze overweldigende stad. Hij laat ons kennismaken met de enorme culturele erfenis van de tsarenfamilies. De paleizen, kloosters, mausolea en kerken die zij hebben nagelaten komen uitgebreid aan bod gedurende deze reis. Catharina de Grote begon rond 1760 met het verzamelen van grote meesters en kunstvoorwerpen en dit is uitgegroeid tot een van de grootste kunstcollecties ter wereld. In de Hermitage zijn ze allemaal tentoongesteld. Er wordt wel eens beweerd dat de mooiste Rembrandts in St. Petersburg hangen. Je gaat ze allemaal zien en mag daarna zelf bepalen of deze bewering terecht is.

Ondanks het feit dat St. Petersburg een Russische stad is, ademt het een Europese sfeer die te danken is aan de inspiratie die Peter de Grote onder meer in Nederland opdeed. Ook de invloed van Europese architecten als Rastrelli en Rossi is alom zichtbaar. René neemt ons mee langs de highlights van de stad zoals de Petrus en Paulusvesting en de Peterhof. Daarnaast wordt er gewandeld langs de Neva en verzorgt hij een trip naar ‘buiten’ om de typische Russische datsja’s te bekijken en een bezoek te brengen aan de inspiratieplek van de Russische schilder Ylja Repin.

Het programma van deze reis kent een zomer- en wintervariant.

Dag 1    Amsterdam – St. Petersburg

Na aankomst in St. Petersburg maken we nog een korte wandeling over de levendige winkelstraat de ‘Nevsky Prospekt’. In deze beroemdste straat van Rusland bekijken we het prachtige Art Nouveau interieur van de oude Singerfabriek en verlekkeren we ons aan de mooie taartjes in de winkel van Jelisejev. In het enorme aanbod aan restaurants zit vast een etablissement waar je lekker Russisch kunt gaan eten.

Dag 2    Stadswandeling in het noorden van de stad

Met de metro gaan we naar het noorden van de stad en lopen we van het Finland Station langs de Kruiser Aurora aan de kade van de rivier de Neva. Het uitzicht over de rivier is prachtig. Via het Huisje van Peter de Grote en de moskee in Centraal-Aziatische stijl komen we uit bij de Petrus en Paulusvesting. Deze vesting geldt als het begin van de stichting van de stad St. Petersburg. In de kathedraal vinden we alle graftomben van de Romanovs, vanaf Tsaar Peter de Grote. We lopen langs de vesting en gaan over de Birzhevoy brug naar het Vasiljevski-eiland met de Rostrazuilen en de Kunstkamera.

Van daaruit hebben we mooi zicht op het Winterpaleis oftewel de Hermitage.                         Via de Dvortsovy brug komen we uiteindelijk aan op het Paleisplein.

De avond is vrij te besteden Je kunt kiezen voor een bezoek aan het fameuze Marinksy Theater voor een opera of balletvoorstelling, of voor een bezoek aan een Russische banja (badhuis). Gezamenlijk Russisch gaan tafelen behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden.

Dag 3    Hermitage

Een van de hoogtepunten van deze reis is een bezoek aan de Hermitage met zijn beroemde kunstschatten. Deze excursie maken we onder leiding van een gids.

De middag is vrij. Je kunt deze middag in de Hermitage blijven of een van de andere bezienswaardigheden bezoeken.

Dag 4    Vrije dag 

Dit is een dag die vrij te besteden is. Hieronder vind je een aantal suggesties

Rayon Petrogradskaja

Petrus en Paulusvesting, de laatste begraafplaats van de Romanovs.

Grote Centraal-Aziatische en Kaukasische markt.

Omgeving Izaäkplein

Izaäkkathedraal, Astoriahotel, de Bronzen Ruiter en de replica van het

Peter monument in Zaandam.

Je kunt met de bus naar het theaterplein met het Marinsky Theater en een bezoek

brengen aan de helblauwe barokkathedraal van de Heilige Nicolaas, ook wel Marine-

kathedraal genoemd.

Elke avond rond 18.00 uur is er een Russisch-Orthodoxe dienst.

Bezoek één van de vele prachtige musea, bijvoorbeeld het Russisch staatsmuseum met een uitgebreid overzicht van Russische kunst zoals eeuwenoude iconen, de Russische Avant Garde (Chagal, Malevich), Repin en hedendaagse kunst.

De Kerk van de Verlosser op het Bloed 

In deze kathedraal is tsaar Alexander vermoord. Zijn zoon heeft dit spektaculaire bouwwerk ter ere van zijn vader laten bouwen. Is het gebouw van buiten al adembenemend, het interieur met zijn kleurrijke fresco’s  is mogelijk nog mooier.

Nevsky Prospekt

In deze beroemde straat vind je het literair café van Poesjkin en

de Duits-Lutherse kerk die als zwembad wordt gebruikt, het

Stroganoffpaleis en het Alexander Nevsky klooster met begraafplaats.

Verder vind je er het grote warenhuis ‘Gostiny Dvor’ en de Kazan kathedraal.

In deze kathedraal vindt dagelijks om 18.00 uur een orthodoxe kerkdienst plaats.

 

Het Alexander Nevsky Lavra met de prachtige Kathedraal van de Heilige Drie-eenheid

en het kloosterkerkhof waar beroemdheden begraven liggen zoals

Tsjaikovky, Moessorgsky en Dostoevsky.

Voor het bezoek aan het Alexander Nevsky Lavra kun je eventueel een bezoek brengen aan een winkel met religieuze gebruiksvoorwerpen, die vooral gekocht worden door gelovigen en priesters.

Tsarendorp ‘Tsarskoje Selo’, buitenverblijf Catharina de Grote

Het buitenverblijf van Catharina de grote is een van de vele trekpleisters van St. Petersburg. Bezoek haar uitbundig gedecoreerde residentie en maak een wandeling in het prachtig aangelegde park naast het paleis.

Het Joesoepov paleis

Dit paleis is een van de mooiste particuliere woningen in St. Petersburg.

Het heeft ondermeer een eigen theatertje. Hier vond de moord op Raspoetin plaats.

De Chorale Synagoge en het Tibetaanse klooster van St. Petersburg.

Naast het Russisch orthodoxe geloof zijn er in St. Petersburg ook andere gebedshuizen te vinden zoals een synagoge en een Tibetaans klooster.

Met het ‘electricskja’ (lokale treintje) naar het fort Schlüsselburg in het Ladogameer

Ervaar hoe het is te reizen als een Russische forens en stap onderweg uit bij een willekeurig dorpje om het echte Russische leven mee te maken.

Deze route werd ook gebruikt als levenslijn voor de bevoorrading van Petersburg tijdens de 900 dagen belegering door de Duitsers tijdens de 2e WO.

Dag 5 Naar het buitenverblijf van Peter de Grote: de Peterhof.

Dit wordt ook wel het Russische Versailles genoemd. Het is fraai gelegen aan de Finse Golf en de tuinen zijn aangelegd met waterpartijen en beelden. Het paleis zelf is ook van binnen te bekijken. We gaan ernaartoe met het openbaar vervoer om onderweg zoveel mogelijk van het gewone Russische leven mee te pikken.

Dag 6 ’n Dagje naar buiten  –  Datsja van Repin

De hoogste tijd om eens een kijkje te nemen buiten de stad. Met de bus rijden we 30 km naar de kustplaats Repino waar de grote meesterschilder Ylja Repin tot aan zijn dood heeft gewoond en gewerkt. De atelier-villa in het park met zijn idyllische tuin vraagt om een wandeling en zeker ook om een picknick.  

Dag 7    Vrije dag of verrassingsdag

Deze dag neemt René ons mee op stap om ons een aantal unieke plekken van St. Petersburg te laten zien die niet in de boekjes staan beschreven en die dus ook door weinigen zijn bezocht. Je laatste kans om nog een lekkere blini te eten of een mooie Matrouska te kopen voor het thuisfront.

Dag 8    St. Petersburg – Amsterdam