Impressie Oezbekistan


Oezbekistan (Uzbekistan) is een land in Centraal-Azië. Oezbekistan grenst aan Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan, Afghanistan en Turkmenistan.

Oezbekistan heeft zijn uitzonderlijk rijk verleden te danken aan zijn ligging in Centraal-Azië. Het is eeuwenlang het kloppend hart van Azië geweest. Door zijn unieke ligging was het een internationale draaischijf van de handel langsheen de karavaanroutes tussen China en Europa.
De ‘Zijderoute’ of Gouden Route is het meest indrukwekkende gedeelte van de legendarische Zijderoute. Deze handelsroute verbond het verre China met Europa en was van uitzonderlijk belang, niet alleen op handelsvlak, maar ook op het gebied van cultuur en wetenschap.
De Gouden Route ligt voornamelijk in het huidige Oezbekistan, een onafhankelijke staat in Centraal-Azië. De Sjah Rah of Koninklijke Weg verbond Samarkand met Boechara en was de drukste karavaanroute in de geschiedenis. Karavanen bestaande uit meer dan 3.000 kamelen waren geen uitzondering en legden de afstand van 250 km tussen beide steden af in een week tijd. Tot voor kort was dit gebied met zijn uitzonderlijke geschiedenis van Scythen, Parthen, Samaniden en Timoeriden moeilijk toegankelijk. In 1995 besliste de Unesco bijzondere aandacht aan de ontwikkeling van de legendarische Zijderoute te schenken vanwege het groot cultuur-historisch belang van dit gebied. Een bezoek aan de Gouden Route in Oezbekistan blijft op vandaag nog altijd een avontuur maar ook en vooral een ontdekkingstocht. Het is een reis door de tijd, een reis door ongelooflijk afwisselende landschappen, een reis met contrasten en bij wijlen een onvergetelijke uitstap.